Blog

Zubní léčba během těhotenství: mýty a fakta

Zubní léčba během těhotenství: mýty a fakta

Zubní léčba během těhotenství: mýty a fakta

Některé těhotné ženy mají za to, že těhotenství není vhodným obdobím pro léčbu zubů, protože by stomatologické procedury mohly být pro ženu a její plod nebezpečné. Domnívají se, že by budoucí maminka měla raději s léčbou zubů počkat a řešit ji až po porodu. Lékaři však tento mýtus vyvracejí. Vždyť i v těhotenské průkazce je vyžadováno potvrzení o návštěvě stomatologa.

Image

Je možné léčit zuby během těhotenství?

Návštěvy stomatologa v průběhu těhotenství jsou velice důležité. Pokud má těhotná žena zubní kazy, proces šíření kazu je zpravidla rychlejší, sklovina u těhotných žen je citlivější na studené a teplé. Dokonce se v důsledku hormonálních změn u budoucích maminek často objevují záněty dásní, se kterými souvisí bolesti dásní, které mohou mít za následek narušený spánek a chuť k jídlu.

V jakém období těhotenství je vhodné zuby léčit?

I. trimestr – není k léčbě chrupu příliš vhodný. Stres, který na tělo působí během ošetření by mohl vést až k potratu. Proto se v tomto období stomatologická léčba  provádí pouze v případě naléhavých indikací.

II. trimestr – naopak období druhého trimestru je pro léčbu zubů ideální! Ženské tělo je již na stav těhotenství zvyklé a rizika pro plod i matku jsou minimální. V tomto období je vhodné léčit zuby, které mají kazy, zánět a jiné defekty, či způsobují bolest. Navíc, v dnešní době má stomatologie širokou škálu anestetik, tudíž v případě potřeby znecitlivění vybere lékař nejbezpečnější možnost.

III. timestr – v tomto období až do porodu se  již nedoporučuje zuby léčit, či extrahovat, samozřejmě výjimku opět tvoří akutní případy.

Obecně tedy platí, že na péči o svůj chrup je nejlepším obdobím II. trimestr. Dokonalou variantou však je, starat se o svůj úsměv po celý život a zvláštní pozornost mu věnovat před otěhotněním.

Hlavním důvodem, proč je nezbytné odstranění zubního kazu a dalších zdrojů infekcí v ústech je možný přenos patogenů od matky na dítě, a to buď krví během vývoje plodu či kojením po porodu.

Léčba zubů pomáhá udržet zdraví těhotné ženy a snižuje riziko infekce plodu.

Obavy nastávajících maminek

Nejčastěji se setkáváme s budoucími maminkami, které mají strach z použití anestetik. Použití anestetik je však mnohem méně nebezpečné než ponechání zánětů či zubních kazů v ústech. Anestezie je prováděna šetrně a lokálně, lékař s pacientkou použití anestetik konzultuje. Jedná se o malé množství, které je zanedbatelné a nemá vliv na organismus těhotné ženy. Navíc ve II. a III. trimestru je placenta již vyvinutá a plní funkci bariéry, tudíž se léčivo nedostává do krevního oběhu dítěte.
Další obavu vzbuzuje u budoucích maminek provádění rentgenových snímků. Je pravdou, že v prvních třech měsících je lepší se rentgenovému záření vyhnout, v následujích trimestrech je však již provádění rentgenových snímků bezpečné.

Zuby zvládneme léčit rychle, bezpečně a efektivně i během těhotenství, maminky jsou u nás svěřeny do péče odborníkům, kteří provádějí šetrnou léčbu na vysoké úrovni, není se tedy čeho obávat.


Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO